Valmistujaisjuhlien kunniaksi: make up- cake ;)

Tässä postauksessa esittelen tähän astisista leipomuksistani varmasti haastavimman, nimittäin meikkiaiheisen kakun kosmetologiksi valmistuneen juhliin. Itseään pitää haastaa, että kehittyy ja tässä sitä haastetta riitti. Pelkästään meikkien muotoilu sokerimassoista oli aika haastavaaa helteisillä keleillä kodissa, jossa keittiön pöydällä oleva kiinteä kookosöljykin suli varjossa juoksevaksi öljyksi. Toiseksi haasteeksi muodostui uuden kuorrutus- ja koristelutekniikan teko, jota halusin ehdottomasti kokeilla  ja kokeilu  on odottanut vain oikeanlaista kakkua. Kolmas haaste on tietysti se, tuleeko lopputuloksesta ulkoisesti ja sisäisesti sellainen, joka miellyttää sankaria ja vieraita. 😀 Toivotaan parasta!!

tämä

Muutama sananen kakun koostumuksesta. Käytin täytteessä ja pohjassa kinuskikissan blogista hyviksi havaittuja reseptjeä. Pohjana on kostea SUKLAAkakkupohja (http://www.kinuskikissa.fi/suklaakakkupohja-2?hakusivu=1), joka on kehitelty sacherkakun pohjalta ja sisältää jopa 150g fazun tummaa leivonta suklaata!

Täytteenä on ihanan raikas daim-mascarpone vaahto vadelmilla höystettynä (http://www.kinuskikissa.fi/vadelma-mascarpone-tayte?hakusivu=1).

Kakun päällisen koristelin sokerimassalla ja sivuille kokeilin itsellekin uutta ”petal tekniikkaa”  The Hummingbird bakery (https://hummingbirdbakery.com/)kirjan cupcake tuorejuustokuorrutteella. Petal tekniikassa käytetään usein ilmiesesti voikreemiä, mutta omaan makuun se on liian yltiömakeaa. Sen takia päädyin tähän,paljon maukkaampaan ja maistuvampaan vaihtoehtoon, riskillä tietysti.  Tahna olisi saanut ehkä olla hiukkasen tanakampaa, jotta petal tekniikkaa olisi ollut helpompi tehdä, harjoitus tekee mestarin! Meikit muotoilin omasta päästä oikeita meikkejä mukaillen, eri merkkisistä sokerimassoista.

tämä4

Tässä suklaakakku pohjan ohje:
5 kananmunaa
150 g tummaa leivontasuklaata (Fazer)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
200 g voita
2 dl fariinisokeria

Paistaminen
175 astetta 40-50 min uunin alatasolla

(Kietaise hakaneulojen avulla kakku-vuoan ympärille kostea pyyhekaitale, jolloin pohja kypsyy reunoilta hieman hitaammin eikä pohja sen ansiosta nouse kummulle paistaessa. Helpottaa kummasti kakun kokoamis vaiheessa!;)

Kostutus
n. 2 dl persikka-vadelma mehukeittoa

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm).Erottele kananmunan keltuaiset (mukiin) ja valkuaiset (kulhoon). Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. (Itse vatkasin noin 15 min, jotta seoksesta tuli tarpeeksi vaahtoa ja fariinisokerin rakenne oli hieman enemmän tasaantunut). Lisää suklaasula taikinaan muutamassa erässä samalla kevyesti vatkaten ja sen jälkeen lisää kuivat aineet muutamassa erässä.Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää se taikinaan kevyesti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40-50 minuuttia. Suojaa kakku tarvittaessa foliolla. Omassa uunissa 40 minuuttia oli riittävä aika, eikä kakun päällinen tummunut liikaa ja sisältä se jäi ihanan kosteaksi. Ana jäähtyä kunnolla ja  leikkaa pohja kolmeen kerrokseen.

IMG_7286

Fariinisokeri+voi-vaahdon koostumus 15 min. vatkaamisen jälkeen.

IMG_7289

Juuri uunista ulos otettu suklaakkakupohja. Pyyhetekniikka toimii; ei yhtään ”kuumaa kumpua”.

 

Tässä ohje täytteeseen, kahteen kerrokseen:
3 dl kuohukermaa
1 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
1,5 dl sokeria
2 isoa (á 56 g) Daim-patukkaa
200g suomalaisia vadelmia (itse käytin suomalaisia pakaste vadelmia kun tuoreita kotimaisia ei ollut vielä markkinoilla)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri. Rouhi Daim-patukka ja lisää täytteeseen. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää. Levitä kostutetun pohjan päälle. Kostutin kakun persikka-vadelma mehukeitolla.

IMG_7294

Hummingbird bakeryn tuorejuusto kuorrute:
300g (5dl) tomusokeria siivilöitynä
50g huoneenlämpöistä voita
125 g tuorejuustoa KYLMÄNÄ

Vatkaa tomusokeri ja pehmyt voi sekaisin monitoimikoneessa keskinopeudella, jotta aineeet ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on sekoittunut  muiden ainesten joukkoon. Käännä koneen teho suuremmalla ja anna vatkautua vähintään 5 minuuttia, jotta seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Älä vatkaa liikaa ettei seos pääse muuttumaan juoksevaksi. Ohjeessa sanottiin kuorrutteen värjäämisen tapahtuvan siinä vaiheessa kun aineet eivät ole vielä kunnolla sekoittuneet keskenään.

Tein kaksi satsia tähän kakkuun, ensin kahden väriset punaiset massat ja sitten valkoisen erikseen. Olisi riittäny yksi satsi, jos olisin jakanut sen tekovaiheessa kolmeen osaan värjäystä varten. Pursotin kuorrutteen isältä lainatulla 80-luvun muovisella pursottimella joka on aivan kingi! Ostin itselleni oman pussipursottimen mutta isän muovinen on kyllä aivan ehoton… Taitaa jäädä minun keittiöön pidempiaikaiseksi vuokralaiseksi. Tosiaan, ensimmäisestä satsista tuli turhan löysää ja petal tekniikkaaa oli vaikea työstää. Valkoinen massa oli onneksi tanakampaa ja sain päälle paremmat kerrokset. Tässä kuorrutteeseessa on se hyvä puoli, että kuorrute jähmettyy kylmässä. Ensi kerralla kokeilen ehken koostumukselta erilaisempaa kuorrutetta, jota olisi ehkä helmpompi työstää.

tämä2

 

Koristelu

Tasotin kakun pinnat kermavaahdolla (n. 2dl riitti juuri ja juuri). Kaulin sokerimassan kakun päälliseksi, jonka jälkeen tein viivoittimen avulla ruudukon sokerimassan pintaan, jotta siitä tulisi meikkipussin kankaan tyylinen.  Koristeet on tehty aikaisemmin viikolla eri merkkisistä sokerimassoista. Olen tottunut käyttämään Sallisen massoja ja koen ne edelleen hyviksi tämän testin jälkeen. Testi tuotti myös uusia hyviä ehdokkaita.

IMG_7273

Koristeiden ja kakun päällisen leipomiseen tarvitsee ainakin kaulimen, alustan sekä tomusokeria. Muotoiluun olen käyttänyt muotoilutyökaluja, värjäämiseen elintarvike- ja pastavärejä, glitterijauhoa ja sekä glitter -sprayta.
tämä 3

Koristeet säilyvät hyvinä jääkaapissa ja jähmettyvät siellä. Ne kannattaa sijottaa kakun päälle vasta juhlapäivänä.

Tein osan meikeistä Sallisen valkoisesta sokerimassasta joka oli värjätty elintarvikeväreillä. Sottaista ja tahmaista puuhaa ja voin suositella valmiiksi värjättyjä massoja, jos sävyt sopivat tarkoitukseen.

Uutena testattavana oli Dr. Oetkerin sokerimassa, joka oli aika lähelle Sallisen tyylistä. Löytyy myös monessa värissä. Molemmat sopivat mielestäni erityisen hyvin kakun pintaan, kauliutuvat helposti sekä on helppo muotoilla. Vahvikkeena voi molempien kanssa käyttää marsipaania.

Osassa meikeistä käytin uutena tuttavuutena Iloisen keittiön (http://www.iloinenkeittio.fi/)  sokerimassoja. Koostumus oli aika jähmeää, sopii enemmin muotoiluun kuin kaulimiseen. Tein tämän kakun päällisen iloisen keittiön massasta, enkä ollut tyytyväinen lopputulokseen. Massaa oli vaikea kaulia ja murtuu helposti.  Sen lisäksi massa kostui toisena päivänä toiselta reunalta ja todella toivon että se on juhlapäivänä vielä hyvän näköinen.  Jatkossa teen tästä massasta vain muotiltavat koristeet.

Toinen uusi kokeilu oli  paketti Renshawn (https://www.renshawbaking.com/gb) 5 sävyn koristelumassaa. Massa oli todella hyvää muotoiluun ja eristyisesti ruskean värinen massa maistui todella hyvältä!!! Maku oli muutenkin  hyvä, ei ehkä niin ällä makea kuin sallisella. Siitä ehdottomat plussapisteet. Renshawn 5 pötkön massapaketti löytyi lähimmästä k-kaupastani. Muotoilin sillä useat meikit koska massaa oli helppo työstää, tosin se ei jähmety kovin kovaksi edes jääkaapissa ja pinta on hieman öljyinen/kiiltävä.

Kuuleman perusteella kakku teki kauppansa, vaikkakin päällinen kärsi hieman kosteudesta.

Onnellista valmistujaisviikonloppua sekä kesän alkua kaikille! 😀

 

 

4 vastausta artikkeliin “Valmistujaisjuhlien kunniaksi: make up- cake ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s