Vanhan ajan kesätorttu

Tämä resepti on kulkenut pitkään matkassa ja ohje on alunperin tehty raparperitäytteellä. Tällä kertaa tein tortun vadelmasta, koska raparperia ei ollut saatavilla. Jos ohje kiinnosta, niin suosittelen kokeilemaan raparperilla, ehdottomasti paras raparperileivonnainen mitä olen koskaan tehnyt!

Sain ohjeen aikoinaan ystävältäni ja ohje on peräisin lehdestä, jonka nimeä ei ole valitettavasti tiedossa. Villi veikkaukseni on Kotiliesi.

Kuva

Kuva

Tällä kertaa vanhan ajan vadelmatäyte-torttua nautiskeltiin mökkimaisemissa Ähtärissä.

 

Tässä ohje (28cm vuokaan):

Pohja:

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
100 g voita sulatettuna
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Täyte:

n.300g vadelmia (itse käytin tällä kertaa suomalaisia pakastevadelmia, myös raparperi 500g kuorittuna ja viipaloituna, puolukka, mustikka ja hapan omena käy täytteeksi!)
50 g pehmeää voita
100 g sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito, kerma ja voisula. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään. Lisää seos ja sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen. Leviä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä marjat/omena/kuorittu ja viipaloitu raparperi pohjan päälle. Täytettä kannattaa laittaa sen verran, että koko pohja peittyy. Tässä versiossa ripottelin pakasteesta otetut kohmeiset vadelmat täytteeksi.

Sen jälkeen valmista ”muru pinta”. Nypi pehmeä voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja ripottele pinnalle. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia. Minun uunissani paistoaika oli n. 40 minuuttia. Varo kuitenkin, ettet paistaa torttua liian kuivaksi, suosittelen kypsyyden tarkastamista tikulla ettei torttu jää myöskään liian raa’aksi keskeltä.

Kuva

Paistamista vaille valmis TORTTU!

 

Kuva

Tortun koostumus ja maku paranee seuraavasta päivästä eteeenpäin, joten ei haittaa vaikka sen tekisi muutaman päivää etukäteen.  Tortun koostumus on sopivan kostea sekä makean ja happaman kontrasti  tuo torttuun hyvää makua. Se sopii tarjottavaksi hyvin sinällään, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vadelmaversioon sopii makeutta antamaan esimerkiksi kolmen kaverin vadelma-valkosuklaa jäde.  NAM! 😀

 

4 vastausta artikkeliin “Vanhan ajan kesätorttu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s