Aleksanterinleivokset ja täytekakku babyshower teemalla

Meidän ystäväpiirissä siunaantui kahdet babyshowerit tälle kesälle ja tässä postissa esittelen muutamat leipomukset liittyen noihin kekkereihin. Pääosassa esiintyy meikäläisen lemppari: aleksanterinleivokset!

Herkkusuun lemppari leivokset... Ah, niiiin ihanat Aleksanterin leivokset!
Herkkusuun lemppari leivokset… Ah, niiiin ihanat Aleksanterin leivokset!

Aleksanterinleivokset ovat olleet pienestä pitäen lempi leivoksiani. Jokunen vuosi sitten huomasin Gloria-lehden ohjeen noihin suussasulaviin herkkuihin ja omaksi yllätyksekseni ohje ei ollutkaan mitään raketti-tai keittiötiedettä joten sillä tiellä ollaan.. Ohje on yllättävän helppo! Lisäksi aleksanterinleivokset sopivat hyvin babyshower-teemaan koska leivos on helposti muokattavissa maultaan sekä ulkonäöltään. Leivokset on lisäksi helppo kuljettaa sekä ne voi valmistaa hyvin päivää tai paria ennen h-hetkeä.

Näihin vaaleansinisiin babyshower aleksantereihin sovelsin tällä kertaa tällaista glorian ruoka- ja viini lehden reseptiä:

http://www.ruokala.net/resepti/kirsikkaiset-aleksanterinleivokset

Leivokset saivat potkua kuorutteeseen lisätystä sitruunan mehusta.

Pohja (reilu 20kpl neliön muotoisia leivoksia)

350 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunan keltuaista
8 dl vehnäjauhoja

Täyte

1pkt saarioisten vadelmamarmeladia
(alkuperäisesssä ohjeessa oli täytteenä mantelimassaa ja kirsikkahilloa, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kombo mutta tällä kertaa pitäydyin tutussa ja turvallisessa vadelmamarmeladissa)

Kuorrutus

0,5 dl sitruunamehua
1 rkl vettä
n. 7 dl tomusokeria

Elintarvikeväriä kuorrutteen värjäämiseen tai valmiiksi sävytetty tomusokeri
(
Ohjeen sitruunanmehua ja vesimäärä on varmasti todella hyvä makeampaa mantelimassa+kirsikkahillotäytettä tasapainottamaan. Tällä suhteella ja vadelmamarmeladiin yhdistettynä leivokset maistuivat selvästi raikkaan sitruunaisilta. Jos mieli tekee perinteisemmän makuista kontrastia, kannattaa sude kääntää: 1rkl sitruunamenua ja 0,dl vettä.)

Sekoita huoneenlämpöinen voi sekä sokerit vatkaimella vaahdoksi.

10647603_10152601998261075_1342172743_n

Lisää tämän jälkeen ensin yksitellen munan keltuaiset. Lisää sitten jauhot ja nypi taikina tasaiseksi. Muotoile tämän jälkeen taikinasta pallo ja laita se elmukelmuun käärittynä puoleksi tunniksi jähmettymään jääkaappiin. Tämän jälkeen jaa taikina kahteen osaan ja muotoile uunipellille leivinpaperin päälle kaksi saman kokoista, suorakaiteen muotoista levyä. Taikinan pystyy mielestäni parhaiten muotoilemaan oikean kokoiseksi sormilla painelemalla. Älä hermostu, jos pinnasta ei tule tasainen ja siihen jää painaumia painelemisesta, sillä päällisosat jäävät leivoksen sisälle ja pinta tasoittuu hieman paistettaessa.

10634169_10152601998251075_1672623326_n

Paista tämän jälkeen levyt uunissa 200 asteessa n. 15-20 min ja anna levyjen jäähtyä. Lisää tämän jälkeen toiselle levylle marmeladi ja kippaa toinen levy marmeladilla päällystetyn levyn päälle. Voit käyttää leivinpaperia apuna. Meikäläisen tämän kertainen kippauslevy pääsi murtumaan parista kohtaa mutta ei hätää, kuorrute pelastaa kaiken! 😉

10541978_10152601995896075_99508256_n

Aleksanterin leivoksia voi valmistaa kahdella tavalla, paistamalla levyt erikseen ennen täyttämistä tai paistamalla yhdistettynä ja täytettynä. Olen testannut kumpaakin tyyliä ja todennut että paistaminen ennen yhdistämistä sopii omalle tyylile paremmin ja leivos pääse ainakaan kuivahtamaan,kun täyte levitetään vasta paistamisen jälkeen.

Valmista tämän jälkeen kuorrute ja levitä se mahdollisimman nopeasti levyjen päälle pinnaltaan tasaiseksi. Anna kuorrutteen kuivua seuraavaan päivään ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Koristele haluamallasi tavalla. Tosiaan Aleksanterit on helppo kuljettaa ja ne kestävät pomppuisemmankin kyydin! 😀

10656285_10152601995776075_604395032_n
Aikaisemmin olen tehnyt perinteisempiä vaaleanpunaisia aleksantereita valmiiksi sävytetyllä tomusekerilla. Tällä kertaa vaaleansinisen sävyn leivoksiin antoi muutama tippaa sinistä elintarvikeväriä. Babyshower teemaan voisi sopia myös koristelu aakkosilla;)

Tässä myös toinen tämän kesän babyshower teemainen tekele. 🙂

Kakku on tehty kinuskikissan tummalla suklaapohjalla ja täytetty mansikka siivuilla ja vaniljatäytteellä
Nökö- kakku kätkee sisälleen suklaisen pohjan sekä vaniljaisen täytteen tuoreilla mansikoilla höystettynä 🙂 NAM!
Kakun pohjana käytin kinuskissan tummaa suklaapohjaa, väleissä vanilja täyettä ja tuotreita mansikoita.
Kakun pohjana käytin kinuskissan tummaa suklaapohjaa, väleissä vanilja täytettä ja tuoreita mansikoita.
Nökön omat onnen nopat!
Nökön omat onnen nopat!

Valitettavasti tämä kakku kärsi kuljetuksesta ja juhlapaikalla sokerimassan tilalle taiteiltiin uusi pinta kermavaahdosta. Onneksi nökön omat nopat kuljetettiin eri astiassa. Isot ja siirrettävät koristeet kannattaa aina lisätä kakkuun vasta ennen h- hetkeä.

<3
Sain Nököltä luvan loppuhuipennukseen! 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s