Suurenmoisen rapeat sunnuntaisämpylät

Ah niin rapeat Sikke Sumarin aamiais sämpylät!
Ah, niiin rapean maukkaat  Sikke Sumarin sämpylät aamiaiseksi! 🙂

En ole aikoihin pyöräyttänyt sämpylöitä ja takaraivossa on kolkuttanut jo jonkin aikaa kuuleman mukaan erityisen hyvä sämpyläresepti. Ystäväni on pariin otteeseen hehkuttanut tätä Sikke Sumarin Sikeltä sinulle- blogista (http://sikkesumari.blogspot.fi/2013/02/rapeakuorisia-sampyloita-aamuksi.html/)  napattua sämpyläohjetta.

Ohjeen erikoisuus on se, että taikina valmistetaan illalla (eikä ohjeeseen kuulu lainkaan rasvaa!) ja taikina lusikoidaan jääkaapista vasta aamulla pellille ja paistetaan rapeaksi ennen aamupalaa. Hyvä ystäväni oli tänä viikonloppuna täällä visiitillä ja mieleeni juolahti Siken helppo sämpyläresepti + sunnuntai+ aamupala. Siitä se sitten lähti!

Ja voin vannoa että nämä ovat parhaita sämpylöitä, joita olen koskaan tehnyt! Kuori on ohjeen mukainen; chiapattaleivän rapeaa kuorta muistuttava ja sämpylä on taas sisältä ihanan kostea, pehmeä ja ilmava. Lisämakua saa vaihtelemalla erilaisia jauholaatuja. Suosittelen kokeilemaan jo pelkän ohjeen helppouden takia. Täydellinen ohje viikonlopun aamupalalle, brunssille tai miksi ei vaikka viimeisen yötyön jälkeisen ”valvomis päivän” herkkuaamiaiselle! 😀

Tässä mainio ohje :
(Jos teet sämpylät aamiaiselle, valmista taikina siis edellisenä iltana)

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa tai 1,5 pss kuivahiiva
(kuivahiiva sekoitetaan 42 asteiseen veteen!)
1,5 rkl suolaa
Sekoita vesi ja hiiva sekaisin tarpeeksi isossa kuhlossa. Lisää myös suola. (Taikina nousee ainakin 3 kertaiseksi ja jotta jääkapissa ei odota aamulla yllätys, varaa tarpeeksi iso kulho!)

1,5 dl ruisjauhoja
1,5dl kokojyväjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
Sekoita isolla lusikalla ensin erikoisjauhot hiiva-vesiseokseen. Lisää sitten venhäjuhoja desi kerrallaan. Itselläni riitti 8,5 dl vehnäjauhoja. Taikina saa jäädä löysäksi, jottei sämpylöistä tule sitkeitä.

Kun taikina on valmis, peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä, anna kohota jääkaapissa yön yli. (Leivinpaperi estää taikinan tarttumisen keittiöpyyhkeeseen;)

Aamulla  laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Nostele taikinasta kahden lusikan avulla pelille sopivan kokoisia sämpylöitä. Ripottele päälle jauhoja ja tee veitsellä ristiviillot pintaan. Paista uunissa 30-35 minuuttia. (Meikäläisen uunissa 30 minuuttia oli oikein hyvä paistoaika.)

Nostele taikina lusikoilla sopivan kokoisiksi nokareiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Nostele taikina lusikoilla sopivan kokoisiksi nokareiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista uunin keskiosassa 230 asteessa n. 30 minuuttia.
Paista uunin keskiosassa 230 asteessa n. 30 minuuttia.
Tarjoile lämpinänä.  Ovat ihanan makuisia myöhemminkin.
Tarjoile lämpinänä. Ovat ihanan makuisia myöhemminkin.

Tarjoile lämpimänä, äläkä peitä sämpylöitä lämpimänä sillä kuori menettää silloin rapsakkuutensa. Itse peitin jäljelle jääneet sämpylät vasta jäähtyneinä ja ah, olivat muuten aivan yhtä hyviä myöhemminkin. Ei olisi uskonut että ovat itse tehtyjä..

Ohje jää kyllä varmasti tämän jauhopeukalon valikoimaan sekä ohje jäi testiin myös vanhempiemme kiettiöön, saivat nimittäin sämpylälähetyksen illaksi. 🙂

10744723_10152734669401075_1046547045_n
Terveiset  tämän aamun aamiaispöydästä! Namskis! 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s