Äidiltä lainattua: raikas mustaherukkajuustokakku

Tänä vuonna äitimme halusi tehdä jouluksi kakun; tämän ihanan mustaherukalla höystetyn, raikkaan pirskahtelevan juustokakun. Ohje on napattu ovelasti syyksuun metro-lehdestä ja pikaisella googlettelulla en valitettavasti löytänyt paperiversiolle vastinetta netin syövereistä. Onneksi resepti olikin napattu lehdestä talteen!

12421760_10153677305911075_1310480990_n

Kakku on siis äitimme taidonnäyte: Äiti leipoi ja Nelli kuvasi, kaikki söivät ja ihastelivat. Kakusta tekee spesiaalin myös sen takia, että kakun mustaherukat ovat itse kerättyjä Pohjois-Karjalan mehevistä marjapensaista ja kakkupohja ei ole se perinteiden digestive-pohja vaan domino kekseistä taiteiltu. Keksiosa on käytetty pohjaan ja dominon täyte juustomassaan.  Kakkua maistellessa ihmettelin, miksi en ole käyttänyt mustaherukkaa leivonassa enemmän?!

12395613_10153677317281075_108613658_n

Tästä ohjeeseen:

Pohja:

400g tummia täytekeksejä

50g voita

Täyte:

400g maustamatonta tuorejuustoa

3 kananmunaa

1/2 dl kuohukermaa

1 1/2 dl sokeria

1/2 vaniljatangon siemet

Mustaherukkatäyte

4 1/2 dl / 200g mustaherukoita

1 tl vaniljasokeria

1 rkl cassislikööriä

 

Avaa täytekeksit ja irroita täyte veitsellä erilliseen kulhoon. Laita keksien ”kuoret” toiseen kulhoon ja riko rakenne pieneksi muruksi nuijalla tai monitoimikoneessa. Sulata seuraavaksi voi ja sekoita keksimurun kanssa sekaisin tasaiseksi seokseksi. Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksivoi-massa tiiviisti vuoan pohjalle ja sekä jatka myös noin 2 cm korkeudelle vuoan reunoille. Laita vuoka jääkaappiin juustomassan valmistamisen ajaksi.

729

Käy seuraavaksi kulhossa olevaan keksien täytteen kimppuun ja sekoita massa notkeaksi seokseksi haarukalla. Lisää seuravaaksi tuorejuusto, voi ja sokeri ja munat. Halkaise vaniljatanko puoliksi ja kaavi siemenet veitsen kärjellä seoksen joukkoon. Sekoita tasaisen tuloksen saamiseksi massaa muutaman minutti sähkövatkaimella. Laita myös uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

721

Paseeraa mustaherukat ensin kuhlossa nuijalla survomalla. Kaada survos siivilään ja hiero seos lusikalla siivilän reunoja vasten, jolloin saat pikkuhiljaa hienoa ja sileää survosta kulhoon. Paseerattua marjaa tarvitaan ainakin reilun desin verran. Lisää paseerattuun survokseen vaniljasokeria ja likööri.

 

 

12431690_10153677305826075_1223507946_n
Mustaherukka eli cassislikööri oli ihanan kirpeä mutta raikas uusi tuttavuus.

Ota kakkupohja jääkaapista ja kaada paseeratusta survoksesta 1/3 osa keksipohjan päälle lusikalla tasoitellen. Levitä päälle puolet juustomassasta. Kaada juustomassan päälle toinen kolmannes marjasurvoksesta pieniksi klönteiksi. Lisää päälle loppu juustomassa. Lisää päällimmäiseksi loput marjasoseesta taas pieniksi täpliksi ja marmoroi pinta: vedä veitsen terällä tai coctailtikulla kuviota juustomassaan marjatäplien läpi ja saat aikaseksi hienon marmoidun kuvion.

730

 

 

Kypsennä kakkua uunin alatasossa noin 40 minuuttia. (Meidän kakkumme oli uunissa 50 min., joka oli vallan passeli aika!)

12442808_10153677305871075_1528723799_n

Anna kakun jäähtyä. Maku maustuu mehukkaimmaksi muutaman päivän kuluttua, joten kakun voi ilomielinvalmistaa kunnolla ennen pääpäivää, unohtamatta tarjoilua kahvin ja mustaherukkaliköörin kanssa. NAM!

Mehevää vuoden viimeisen viikon alkua, naustiskellaan! 😉

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Äidiltä lainattua: raikas mustaherukkajuustokakku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s